Over mij

drs. Evelien van Leeuwen (1984)

GZ psycholoog met Jungiaanse oriëntatie |  Medicijnvrouw | Nieuwe Aarde Pionier  |  Schrijver  |  Trotse moeder van drie  |  Enthousiast schilderes 

Oprichter van Praktijk Het Noorden

Oprichter Het Nieuwe Matriarchaat – plek voor mysterieonderwijs en nieuwe aarde transitie

Ieder een eigen verhaal

”Iedereen heeft een eigen verhaal. Dat boeit mij. Ons verhaal vormt ons. Het is de uitwisseling tussen binnen en buiten en wat wij daarvan maken. Ik ben geïnteresseerd in jouw verhaal, het verhaal over jouw binnen en jouw buiten. Het klopt aan je deur in vele gedaantes, of dit nu via de droom tot je komt of via ruzies met je partner, via somberheid of angsten. Het noorden, met haar stille uitgestrektheid vol ongerepte natuur, staat symbool voor ‘waar je vandaan komt’. Samen verkennen we dit gebied,  langs onvermoede plekken naar het vinden van een nieuwe samenhang.”

Je eigen wortels kennen

”Ik vergelijk het verhaal van de mens met het uitgroeien van een loot tot een volwassen boom. Als zaadje vallen we ergens in de aarde, wij hebben de plaats niet voor het kiezen. Omgevingsinvloeden bepalen hoe het zaadje wortel schiet, wat de kwaliteit van de aarde is, hoeveel regen er valt en of er voldoende ruimte is om uit te groeien. Geen enkele boom groeit zonder slag of stoot. Hebben onze wortels diep genoeg kunnen gaan om voldoende houvast te krijgen? Hoe zit het met de stam en hoe lopen de nerven er doorheen? Hoe gezond is het bladerdek, wordt er voldoende zon en warmte opgevangen? Wat is de groeikracht? Neem de boom Yggdrasil, in de Scandinavische mythologie is dit de boom der kennis. Er wordt gezegd dat zij een diepe bron onder haar wortels draagt, Oera’s Bron, en dat hier haar kennis en wijsheid vandaan komt. Wij zijn als Yggdrasil. Welke Bron ligt er onder onze wortels begraven?”

Werken met het onbewuste

”Onnavolgbaar vind ik de werking van het onbewuste, het doet zich aan ons voor in allerlei hoedanigheden. Problemen binnen relaties, onbegrepen sombere stemmingen, angsten of ongewenst gedrag. Alles dat we niet begrijpen van of rond onszelf, is een uiting van het onbekende in ons. Dat onbekende wil gezien worden en is rijp voor reflectie. Samen kijken we naar jouw verhaal, via je dromen, relaties, kunst of werk. We blijven dicht bij en luisteren goed. Zo wordt vanzelf zichtbaar wat daarin schuil gaat.”

Onderzoeksgebieden

”Ik doe onderzoek naar Het Orakel of De Onderstroom en hoe wij die kunnen binnengaan via het diep vrouwelijke, maar ook hoe deze zich toont via creatieve uitingsvormen en het leven. Ik ben geïnteresseerd in moederculturen en zie die als inspiratiebron voor de transitie van onze Westerse maatschappij. Verder schrijf ik aan het vervolg van mijn eerste boek, De Nachtkat uit het Noorden.”

Biography

Drs. Evelien van Leeuwen (1984) is a Psychologist and a Jungian Therapist. She keeps practice near Rotterdam, The Netherlands. She writes on the sequel of her first book ”The Nightcat from the North”, which is currently translated and published in english. She is deeply interested in the need for ‘re-rooting our Western selves in ancient and indigenous intuitive wisdom, in order to regain balance in an overly unbalanced society, as well as in the psyche’. The Oracle or the Undercurrent has her special attention in her writings as well as in experientiel groupwork. She is passionate about dream- and shadow work in the clinical process, seeing psychological issues as potential portals towards increasing self-awareness and spiritual growth. She entered the thrilling domain of motherhood some four years ago, as she gave birth to two sons in the past years and is currently expecting her third.

Registraties en zorgcodes

GZ psycholoog – BIG registratie – 09923414325

AGB code persoonlijk – 94060896

AGB code praktijk – 94063627

Lidmaatschappen 

LVVP – Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten

IVAP – C.G. Jung Vereniging Nederland – Interdisciplinaire Vereniging voor Analytische Psychologie

Opleidingen

Modern Matriarchal Studies – Hagia – Dr. Heide Gottner Abendroth – januari 2021 – november 2024

In opleiding tot Psychoanalyticus (CG Jung) bij de Nederlandse Associatie voor Analytische Psychologie (NAAP). September 2021 – heden

EMDR basis opleiding – EMDR & Act Centrum – Peter Baldé – maart 2018

GZ psycholoog – Postdoctorale Opleiding – RINO Utrecht 2015 – 2017

Jungiaanse Psychologie – Basisopleiding door Karen Hamaker – Odrerir Amstelveen – 2014 – 2017

Priesteres opleiding – initiatie leerweg – door Klara Adalena – Amsterdam 2008 – 2011

Master in Klinische Psychologie – Universiteit van Amsterdam 2004 – 2009

Bijscholing

Seminars ‘Werken met Dromen’ – dr. Barbara Helen Miller – Psychoanalytica (CG Jung) – oktober 2017, februari 2018

Seminars ‘Alchemie’ – dr. Hans van den Hooff – Psychoanalyticus (CG Jung) – oktober 2018, februari 2019

Psychoanalyse Summer University – Universiteit van Amsterdam – juli 2016 & juli 2017

International Congres of Storytelling Therapy – Sintra – Portugal – april 2017 & maart 2018 & maart 2021

Relevante Levenservaring

Moeder van drie – Bewuste conceptie, zwangerschappen en thuis bevallingen – 2019, 2021 en 2023. Moeder mogen zijn en elke dag meer worden, is mijn grootste leermeester gebleken. Niets kan zich verschuilen voor het moederschap. Alles komt boven water. Het enige dat telt, is wat echt is en hoe daarmee te zijn. Het moederschap is de diepe initiatie in het leven zoals het is, zonder voorwaarden, rauw en puur. Trouw zijn aan jezelf, in de spiegel kunnen kijken en je gezin als reflectie zien van wie je bent. Je echte stem vinden en volgen. Durven luisteren naar de feedback. Elk kind een geschenk, in de goede tijden en de donkere. Elk kind de voortzetting van de stam, van het volk. Elk kind een drager van zowel het stambewustzijn als een compleet nieuw element. Moederschap is ingewijd worden in hogere natuurkunde, een graad in de volstrekt onnavolgbare en toch kristalheldere werkingen van de natuur.

Wat is een Medicijnvrouw?

Voor mij dekt de term psycholoog en hoe wij die term begrijpen niet helemaal de lading van wat ik doe. Als ik in een moedercultuur geboren was, was ik medicijnvrouw geweest. Die term doet meer eer aan het werken met de dimensie van dieper bewustzijn die ik toepas in alles wat ik doe, zowel in mijn werk als psycholoog, als schilderes en als schrijfster.

´´

´´The Medicine Woman is a mysterious archetype — one that transcends all cultures and directions of time. The Medicine Woman is being called to live in harmony with Nature every day to become the Conduit wherever she is. The path of medicine people is an expression of life force whenever anyone cultivates a connection to Mother Nature. It´s about interconnectedness. Medicine people suggest all answers are found in Nature. When we find our way back to being in harmony with life, we find the medicine we need.´´

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief.