Over mij

 

drs. Evelien van Leeuwen (1984)

GZ psycholoog met Jungiaanse oriëntatie |  Nieuwe Aarde Pionier  |  Schrijver  |  Trotse moeder van drie  |  Enthousiast schilderes 

Oprichter van Praktijk Het Noorden

Oprichter van platform voor transitie Het Nieuwe Matriarchaat

Ieder een eigen verhaal

”Iedereen heeft een eigen verhaal. Dat boeit mij. Ons verhaal vormt ons. Het is de uitwisseling tussen binnen en buiten en wat wij daarvan maken. Ik ben geïnteresseerd in jouw verhaal, het verhaal over jouw binnen en jouw buiten. Het klopt aan je deur in vele gedaantes, of dit nu via de droom tot je komt of via ruzies met je partner, via somberheid of angsten. Het noorden, met haar stille uitgestrektheid vol ongerepte natuur, staat symbool voor ‘waar je vandaan komt’. Samen verkennen we dit gebied,  langs onvermoede plekken naar het vinden van een nieuwe samenhang.”

Je eigen wortels kennen

”Ik vergelijk het verhaal van de mens met het uitgroeien van een loot tot een volwassen boom. Als zaadje vallen we ergens in de aarde, wij hebben de plaats niet voor het kiezen. Omgevingsinvloeden bepalen hoe het zaadje wortel schiet, wat de kwaliteit van de aarde is, hoeveel regen er valt en of er voldoende ruimte is om uit te groeien. Geen enkele boom groeit zonder slag of stoot. Hebben onze wortels diep genoeg kunnen gaan om voldoende houvast te krijgen? Hoe zit het met de stam en hoe lopen de nerven er doorheen? Hoe gezond is het bladerdek, wordt er voldoende zon en warmte opgevangen? Wat is de groeikracht? Neem de boom Yggdrasil, in de Scandinavische mythologie is dit de boom der kennis. Er wordt gezegd dat zij een diepe bron onder haar wortels draagt, Oera’s Bron, en dat hier haar kennis en wijsheid vandaan komt. Wij zijn als Yggdrasil. Welke Bron ligt er onder onze wortels begraven?”

Werken met het onbewuste

”Onnavolgbaar vind ik de werking van het onbewuste, het doet zich aan ons voor in allerlei hoedanigheden. Problemen binnen relaties, onbegrepen sombere stemmingen, angsten of ongewenst gedrag. Alles dat we niet begrijpen van of rond onszelf, is een uiting van het onbekende in ons. Dat onbekende wil gezien worden en is rijp voor reflectie. Samen kijken we naar jouw verhaal, via je dromen, relaties, kunst of werk. We blijven dicht bij en luisteren goed. Zo wordt vanzelf zichtbaar wat daarin schuil gaat.”

Onderzoeksgebieden

”Ik onderzoek, schrijf en geef les over de psychologische en collectieve dimensie in dromen, verhalen en mythen. Ik ben geïnteresseerd in de intensieve transformatie waar wij als moderne Westerse mens voor lijken te staan: ons opnieuw wortelen in meer inheemse en intuïtieve wijsheidstradities, om zo balans te brengen in onszelf en een maatschappij die het contact met de aarde is verloren. Daarnaast werk ik momenteel aan een onderzoek dat zich richt op de werking van ‘Het Orakel’ in het therapeutische en groepsproces.”

Biography

Drs. Evelien van Leeuwen (1984) is a Psychologist and a Jungian Therapist. She keeps practice near Rotterdam, The Netherlands. She speaks, teaches and writes articles about the psychological and collective dimensions in dreams, stories and myths. She is deeply interested in the need for ‘’re-rooting our Western selves in ancient and indigenous intuitive wisdom, in order to regain balance in an overly unbalanced society, as well as in the psyche’’. She also works on a research project concerning the workings of ‘The Oracle’ in the therapeutic and groupprocess. She is passionate about dream- and shadow work in the clinical process, seeing psychological issues as potential portals towards increasing self-awareness and spiritual growth. She entered the thrilling domain of motherhood some four years ago, as she gave birth to two sons in the past years and is currently expecting her third.

Registraties en zorgcodes

GZ psycholoog – BIG registratie – 09923414325

AGB code persoonlijk – 94060896

AGB code praktijk – 94063627

Lidmaatschappen 

LVVP – Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten

IVAP – C.G. Jung Vereniging Nederland – Interdisciplinaire Vereniging voor Analytische Psychologie

Opleidingen

Modern Matriarchal Studies – Hagia – Dr. Heide Gottner Abendroth

In opleiding tot Psychoanalyticus (CG Jung) bij de Nederlandse Associatie voor Analytische Psychologie (NAAP). September 2021 – heden

EMDR basis opleiding – EMDR & Act Centrum – Peter Baldé – maart 2018

GZ psycholoog – Postdoctorale Opleiding – RINO Utrecht 2015 – 2017

Jungiaanse Psychologie – Basisopleiding door Karen Hamaker – Odrerir Amstelveen – 2014 – 2017

Priesteres opleiding – initiatie leerweg – door Klara Adalena – Amsterdam 2008 – 2011

Master in Klinische Psychologie – Universiteit van Amsterdam 2004 – 2009

Bijscholing

Seminars ‘Werken met Dromen’ – dr. Barbara Helen Miller – Psychoanalytica (CG Jung) – oktober 2017, februari 2018

Seminars ‘Alchemie’ – dr. Hans van den Hooff – Psychoanalyticus (CG Jung) – oktober 2018, februari 2019

Psychoanalyse Summer University – Universiteit van Amsterdam – juli 2016 & juli 2017

International Congres of Storytelling Therapy – Sintra – Portugal – april 2017 & maart 2018

Relevante Levenservaring

Moeder van drie – Bewuste conceptie, zwangerschappen en thuis bevallingen – 2019, 2021 en 2023. Moeder mogen zijn en elke dag meer worden, is mijn grootste leermeester gebleken. Niets kan zich verschuilen voor het moederschap. Alles komt boven water. Het enige dat telt, is wat echt is en hoe daarmee te zijn. Het moederschap is de diepe initiatie in het leven zoals het is, zonder voorwaarden, rauw en puur. Trouw zijn aan jezelf, in de spiegel kunnen kijken en je gezin als reflectie zien van wie je bent. Je echte stem vinden en volgen. Durven luisteren naar de feedback. Elk kind een geschenk, in de goede tijden en de donkere. Elk kind de voortzetting van de stam, van het volk. Elk kind een drager van zowel het stambewustzijn als een compleet nieuw element. Moederschap is ingewijd worden in hogere wiskunde, een graad in de volstrekt onnavolgbare en toch kristalheldere werkingen van de natuur.

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief.