Het Nieuwe Matriarchaat

Naast mijn werk als psycholoog doe ik onderzoek naar de invloed van de community op het individu en naar creatieve, intuïtieve werk- en therapievormen. Mijn huidige project is het onderzoeksplatform Het Nieuwe Matriarchaat. Dit platform richt zich op het verkennen van meer matriarchale vormen van samenzijn en leven. Het focust op matriarchale waarden als: de community als basis (ipv het individu), holistisch en harmonisch wereldbeeld, gelijkwaardigheid, duurzaamheid, samenwerken, meer gericht op zijn en zorg voor elkaar in plaats van bereiken en het individuele streven. Matriarchale samenlevingen zijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geen spiegelvorm van een patriarchaat (hiërarchisch en dominantie van masculiene principes), maar zijn samenlevingen in balans. Zij zijn egalitair, matrilineair (afstamming via de moederlijn) en matrilokaal (dochters blijven bij de moeder wonen).

‘’Nú is de tijd van het nieuwe matriarchaat. Wij hebben elkaar allemaal nodig om tot heelheid te komen. Wij zijn rijp voor een nieuwe tijd. Een andere manier van handelen, doen, maken, denken en oplossen. Van voelen, afstemmen, volgen wat zich aandient. Het Nu laten bepalen. Niet alleen met het hoofd, maar éérst met het hart. De dingen bezien vanuit de cirkel, waar alles gelijkwaardig is en met elkaar verbonden.’’

Onder andere kijk ik in mijn onderzoek naar het archetype van het Orakel en hoe deze bron van intuïtief weten in onze huidige tijd werkzaam is. Hieruit is een ceremoniële, intuïtieve manier van in dialoog gaan ontstaan: De Raad van Vrouwen. Dit is een groepsbijeenkomst waarbij de dialoog op feminiene wijze verloopt: receptief, volgend, intuïtief, rechterbrein eerst. Het richt zich op: ruimte maken voor wat wil verschijnen, erop vertrouwend dat dit is wat nodig is en zowel groep als individu leidt naar waar zij moeten zijn. Dit staat tegenover het (te snel) zoeken naar uitleg, oplossingen en begrip. Uiteraard is dit laatste in een latere fase belangrijk om de dingen daadwerkelijk vorm te geven.

‘’ We hebben het nú nodig om naar ieders verhaal te luisteren, zonder oordeel, om zó te horen wat deze tijd ons te zeggen heeft. Niet door redevoeringen, maar door te delen wat er diep in ons leeft. Zonder toedekken, zonder antwoord te willen geven op iets. Maar ook zonder helder of begrijpelijk te willen zijn. In het besef dat wanneer wij onze zielenwoorden aan elkaar weven, we het verhaal van deze tijd naar voren brengen. ‘We are the people we are waiting for.’  ‘’

‘Dark Moon Rising – When women bring down the moon’ door EH van Leeuwen

De beelden, verhalen en inzichten uit dit onderzoek, verenig ik op creatieve en intellectuele wijze in woord, beeld en vorm. Ik post hierover op Instagram. Zo breng ik samen en reflecteer ik op mijn eigen wijze over de vele wegen die zouden kunnen leiden naar Het Nieuwe Matriarchaat.

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief.