Het Nieuwe Matriarchaat

Naast mijn werk als psycholoog doe ik intuïtief en creatief onderzoek. Mijn huidige project is een intuïtief onderzoeksplatform Het Nieuwe Matriarchaat. Dit platform richt zich op het verkennen van nieuwe en natuurlijke, inheemse vormen van zijn en samen(leven). Het focust op matriarchale waarden, die op dit moment zo overduidelijk tevoorschijn komen in initiatieven wereldwijd, als: gelijkwaardigheid, duurzaamheid, saamhorigheid, non-dualiteit, natuurlijk leven, gericht op zijn in plaats van bereiken.

For english, see below.

‘’Nú is de tijd van het nieuwe matriarchaat. Wij hebben elkaar allemaal nodig om tot heelheid te komen. Wij zijn rijp voor een nieuwe tijd. Een andere manier van handelen, doen, maken, denken en oplossen. Van voelen, afstemmen, volgen wat zich aandient. Het Nu laten bepalen. Niet alleen met het hoofd, maar éérst met het hart. De dingen bezien vanuit de cirkel, waar alles gelijkwaardig is en met elkaar verbonden.’’

Ik schrijf, schilder, dicht en maak podcasts over dromen, gevoelens en overpeinzingen die met het verschijnen van deze matriarchale waarden samenhangen. Vanaf 2019 doe ik onderzoek naar het Orakel en hoe deze bron van intuïtief weten in onze huidige tijd in onszelf, tussen ons en in groepen werkzaam is. Ergens langs deze reis ben ik aangekomen bij een ceremoniële, intuïtieve manier van in dialoog gaan: De Raad van Vrouwen. Dit zoeken van raad is vrouwelijk, want de Raad van Vrouwen is een receptieve, volgende, intuïtieve, rechterbrein eerst, holistische manier van relateren aan de dingen des levens. Het richt zich op: ruimte maken voor wat wil verschijnen, erop vertrouwend dat dit is wat nodig is en ons leidt naar waar wij moeten zijn. Dit staat tegenover het (te snel) zoeken naar uitleg, oplossingen en begrip, hoewel dit laatste wel kan ontstaan in het proces van ermee aanwezig zijn en uiteindelijk, in een latere fase, belangrijk is om de dingen daadwerkelijk uit te werken.

‘’ We hebben het nú nodig om naar ieders verhaal te luisteren, zonder oordeel, om zó te horen wat deze tijd ons te zeggen heeft. Niet door redevoeringen, maar door te delen wat er diep in ons leeft. Zonder toedekken, zonder antwoord te willen geven op iets. Maar ook zonder helder of begrijpelijk te willen zijn. In het besef dat wanneer wij onze zielenwoorden aan elkaar weven, we het verhaal van deze tijd naar voren brengen. ‘We are the people we are waiting for.’  ‘’

‘Dark Moon Rising – When women bring down the moon’ door EH van Leeuwen

Raad van Vrouwen

De Raad van Vrouwen is waar ik in één op één ceremoniële, intuïtieve uitwisseling ga met denkers, voelens, doeners en makers, waarbij we ons openen voor de beelden, verhalen, associaties en herinneringen die zich diep van binnen roeren.

Tijdens het ceremoniële samenzijn ontdekken we dat we in de gezamenlijke intuïtieve exploratie contact maken met zowel het puur individuele als het dieper gelegen collectieve. Deze gaan een haast autonome uitwisseling met elkaar aan die aan ons logische verstand voorbijgaat. De som der delen is meer dan het geheel. Het is in deze diepte dat het ‘verhaal van onze tijd’ zetelt. Vanuit de ‘diepe wateren’ zal door en via ons oprijzen wat nodig is voor deze plaats en tijd. De Raad van Vrouwen is een alchemistische wijze van het onder ogen zien van de huidige uitdagingen. Het is het binnengaan van de droomtijd uit de kosmologie van de Autralische Aborigines, in de ware kracht van de feminiene orakelgeest ‘die zweeft boven de wateren van voor de creatie’. Deze feminiene geestkracht brengt ons in contact met wat was, wat is en wat op het punt staat te komen.

De Raad van Vrouwen is ook een experimentele cirkelbijeenkomst waarbij we in gesloten groep leren contact te maken met het Orakel in onszelf en die van de groep. Zie hier voor meer informatie.

Het Nieuwe Matriarchaat in werkelijkheid dromen

Vanuit de Raad van Vrouwen dromen we met elkaar Het Nieuwe Matriarchaat in werkelijkheid, want wat er diep vanuit het collectief door ons omhoog komt, is onderdeel van ons persoonlijke verhaal en hiervoor voelen wij de energie en motivatie om ons deel van het collectieve verhaal in de vorm te brengen. Het Nieuwe Matriarchaat heeft niets te maken met de macht aan vrouwen, het gaat voorbij aan gender, het is de Grote Moeder waarmee wij als mensheid in onmin geraakt zijn en bij wiens gratie wij onze huidige universele zoektocht naar herstel van onze relatie met de natuur zullen moeten maken. Ons verbinden met de universele moeder is ons verbinden met het rizoom netwerk, de wortelstok; het schier oneindige netwerk van wortels die de aarde onder onze voeten bijeen houdt, informeert en verenigt.

De beelden, verhalen en herinneringen die in mijn onderzoek het licht zien, verenig ik in woord, beeld en vorm, ik post op Instagram over mijn bevindingen en werk aan een boek. Zo breng ik samen en reflecteer ik op mijn eigen wijze over de vele wegen die zouden kunnen leiden naar Het Nieuwe Matriarchaat.

Meedoen?

Wil jij aan dit alchemistische proces meewerken? Voel jij je aangesproken en werk jij of ben jij op op enige wijze bezig met het matriarchaat of met matriarchale waarden en voel jij interesse om met mij in een Raad van Vrouwen te stappen? Stuur een email naar evelien@praktijkhetnoorden.nl waarin je je voorstelt en ik neem contact met je op.

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief.