Sedna: Het herstellen van de relatie met het diepe gevoelsleven

september 4, 2021 | 10:00 am 5:00 pm
Yurt, Dussen

Sedna als gids naar het gevoelsleven

Sedna by Antony Galbraith

Sedna, de Inuït Godin van de arctische zee, kan ons helpen om uit onze staat van afgescheidenheid te komen en terug in contact met ons diepe gevoelsleven.

In deze inuït mythe weigert Sedna om te trouwen, niemand is goed genoeg voor haar. Hierop wordt haar vader zo boos dat hij haar dwingt om te trouwen met de eerste de beste. Eenmaal gehuwd komt Sedna erachter dat haar man half mens, half vogel is. Zij is diep ongelukkig en de ijzige poolwind draagt haar jammerkreten over de toendra naar haar vader. Hij krijgt medelijden met haar en komt haar redden. Wanneer zij echter achterna gezeten worden door Sedna’s man, Stormvogel, duwt haar vader Sedna uit de kajak om zichzelf te redden. Wanneer zij zich in doodsangst aan de kajak vastklempt, hakt haar vader haar de vingers af. En zo zinkt Sedna naar de diepe donkerte van de arctische oceaanbodem. Haar afgehakte vingers echter veranderen in walvissen, zeehonden en andere zeewezens en Sedna wordt heerseres van alle wezens die in de zee leven. Sindsdien wordt zij ook wel genoemd ”De oude vrouw van onder de zee”. Zij beslist welke zeewezens zij loslaat uit de spiegelpoel onder haar olielamp, maar wanneer de mensen haar niet eren houdt zij ze vast en wordt er op aarde honger geleden.

Sedna brengt ons in contact met ons gevoelsleven en de diepe poel van ons onbewuste. Wij dienen daarvoor de juiste gebruiken in acht te nemen, onder andere die van een ‘natuurlijk leven in verbinding en in lijn met de wetten van moeder aarde’. Doen wij dit niet, dan verliezen wij het contact met onszelf en zullen we ‘honger lijden’.

Sedna wordt ook wel gezien als de ‘Wereldziel’, diep weggezonken in het collectief, maar desalniettemin van bepalende invloed op een voedend verbinding met de wereld en onszelf. In deze tijd, waarin onze verstoorde relatie met de natuur tot grote gevolgen leidt voor het algemeen welzijn, is het des te belangrijker dat wij in goede harmonie met Sedna leven.

In deze workshop duiken we in het verhaal van Sedna middels storytelling, cirkelwerk en systemisch werk. In inheemse tradities is het bijeenkomen in een cirkel, waar wij aanwezig zijn vanuit ons hart, helend op zichzelf. Vanuit die staat zullen wij onderzoeken wat Sedna ons kan leren over onze eigen staat van afgescheidenheid, somberheid, depressie of dissociatie. En hoe wij een natuurlijk leven kunnen leiden, terug in verbinding met onszelf, onze intuïtie en creativiteit.

Datum

Zaterdag 4 september 2021 in de Yurt op lokatie in Dussen NB (40 min van Rotterdam) van 10:00 tot 17:00 met pauze van een uur. Bijdrage: €60

Aanmelden: stuur een email naar evelien@praktijkhetnoorden.nl. Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief.